• Koduleht
  • Blog
  • Auto kliimaseadme isetäitmine – mida tasub teada?

Auto kliimaseadme isetäitmine – mida tasub teada?

Suvel, eriti kuuma ilmaga, on tõhus kliimaseadmete süsteem autos hindamatu väärtus, mis mõjutab otseselt reisi mugavust. Pole midagi hullemat kui sõitmine lämbuvas ja lämmatavas ruumis. Seepärast on auto kliimaseadme täitmine lahutamatu osa teie mugavuse ja naudingu tagamisel reisil.

Autokonditsioneeri täitmine on lihtne protsess, mida saate edukalt ise teha, säästes nii aega ja raha. Eelnevalt on siiski kasulik mõista, kuidas teie auto kliimaseadme tööpõhimõte toimib ja miks seda on vaja täita. Samuti anname teile nõuandeid, mida te selleks protsessiks vajate. Samuti saate teada, millal on parim aeg oma auto kliimaseadme täitmiseks, kui palju see maksab ja milliseid muid remonditöid saate ise teha.

Selles artiklis saate muu hulgas teada:

  • kuidas teie auto kliimaseade töötab ja miks seda on vaja täita,
  • millal peaksite kliimaseadet täitma,
  • kas tasub lasta oma kliimaseadet hooldada,
  • kui palju maksab teie auto kliimaseadme hooldamine?
  • kuidas oma auto kliimaseadet ise hooldada,
  • milliseid tooteid ja tööriistu on vaja kliimaseadme täitmiseks,

Milliseid muid remonditöid saab ise teha,Kuidas töötab kliimaseade autos? Miks peaks seda täiendama?

Autode kliimaseadmed on äärmiselt oluline süsteem , mis hoiab sõidukis mugavat temperatuuri ja õhuniiskust. See muudab sõitmise kuumadel päevadel meeldivamaks ja lõõgastavamaks. Kuidas see süsteem täpselt töötab?

Autokonditsioneeri protsess põhineb jahutustsüklil, mis hõlmab nelja põhikomponenti: kompressorit, kondensaatorit, aurustit ja paisumisventiili. Igal neist komponentidest on temperatuuri reguleerimise protsessis oluline roll.

Kliimaseadme töö algab kompressorist. Selle ülesanne on suruda kokku külmaaine, st sõidukite kliimaseadmetes kasutatav gaas, kõige sagedamini R134a, R12 või R1234yf. Kokkupressitud gaas tõstab külmutusaine rõhku ja temperatuuri, valmistades seda ette tsükli järgmiseks etapiks. Seejärel väljub kokkusurutud külmaaine kompressorist ja liigub kondensaatorisse, mis asub tavaliselt auto esiosas, radiaatori taga. Kondensaator eemaldab soojuse gaasilisest külmaainest keskkonda, kondenseerides selle samal ajal vedelaks. Vedel külmutusaine läbib paisumisventiili, mis reguleerib külmutusaine voolu aurustisse. See ventiil vähendab külmutusaine rõhku, mis põhjustab selle aurustumist ja edasist jahtumist. Aurustunud külmutusaine liigub aurustisse. Seal aurustub külmutusaine, võttes õhust soojust ja alandades temperatuuri salongis. Ventilaator puhub õhku, mis läbib aurusti, kus see jahutatakse ja seejärel suunatakse õhuventilaatorite kaudu auto siseruumidesse. See tagab, et temperatuur sõiduki sees langeb.

Kliimaseadme toimimise eest vastutav põhielement on külmutusaine. Kahjuks võib selle gaasi kogus erinevatel põhjustel aja jooksul väheneda. Selle põhjuseks võivad olla lekked süsteemis, külmutusaine loomulik tarbimine või väiksemad kahjustused. Kui see juhtub, tuleb külmutusainet täiendada, et taastada kliimaseadme täielik jõudlus.

Kliimaseadme täitmine autos – millal seda peaks tegema?

Kõigepealt on oluline mõista, et auto kliimaseadme külmutusaine kadu on normaalne nähtus. Väike kulumine on kliimaseadme kasutamisega seotud loomulik nähtus, mis võib esineda erineva sagedusega. Suurem külmutusaine kadu võib viidata probleemile, näiteks lekkele süsteemis. Seetõttu on oluline kontrollida regulaarselt külmutusvedeliku taset ja vajadusel täita auto kliimaseadet uuesti.

Kliimaseadme täiendamise sagedus võib erineda sõltuvalt mitmest elemendist. Esimene neist on auto vanus – vanemates sõidukites on sageli suuremad lekked ja need võivad vajada sagedasemat autokliimaatori tankimist.

Teine tegur on see, kuidas ja kui intensiivselt te oma autot kasutate. Kui sõidate sageli kõrgetel temperatuuridel või kasutate kliimaseadet pikalt, on tõenäolisem, et vajate sagedamini auto kliimaseadme hooldust. Tasub märkida, et kliimaseadme korrapärane kasutamine aitab säilitada selle tõhusust ja vältida suuremaid lekkeid.

Selleks, et teha kindlaks, millal on vaja oma auto kliimaseadme külmutusainet täiendada, on soovitatav regulaarselt kontrollida külmutusaine taset, kasutades selleks manomeetriga varustatud joatoru. Kui see on ühendatud madalsurveventiiliga, saate manomeetril rõhu näitu. Roheline värvus tähendab, et rõhk on õige ja süsteemi ei ole vaja kliimaseadmega täita.

Kas tasub lasta oma kliimaseadmeid hooldada?

Oma auto kliimaseadme hooldamine ei pea olema koormav. Kliimaseadme täitmine või väiksemate lekete parandamine on lihtsad ülesanded, mida saate ise teha.

Esiteks võib kliimaseadme hoolduse hind olla kõrge. Teeninduskeskused võtavad sageli tasu tööjõu, materjalide ja võimalike lisateenuste eest, mis võib teie rahakotti märkimisväärselt koormata.

Teiseks, kui täidate oma auto kliimaseadme ise, saate ajaliselt paindlikumalt tegutseda. Te ei pea teeninduskeskuses aega kokku leppima, järjekorras ootama ega kohanduma lahtiolekuaegadega. Saate ise kliimaseadme eest hoolitseda siis, kui see teile sobib, mis on kindlasti suur pluss hõivatud graafikuga inimestele.

Teine kaalutlus on kogu protsessi mugavus ja ajakulu. Saate kliimaseadme külmutusainet ise laadida umbes 10 minutiga. Kui otsustate teenuse kasuks, peate arvestama sellega, et peate veetma mitu tundi liikluses, eriti suuremates linnades. Samuti peate arvestama aega, mille veedate teenindusjaamas teeninduse ootamise ajal, ja aega, mille teenindajad ise hooldustöid teevad. Neid tunde saate säästa, kui paigaldate kliimaseadme ise.

Auto kliimaseadme täitmine ei pea toimuma teeninduskeskuses, sest seda saate teha ise. Kliimaseadme ise täitmisega on seotud mitmeid eeliseid, näiteks väiksemad kulud, suurem paindlikkus ja aja kokkuhoid. Saate vältida kõrgeid hooldustasusid ja ei pea kohanema teeninduse lahtiolekuaegadega. Kliimaseadme täitmine ise annab teile täieliku kontrolli kogu protsessi üle ning säästab raha ja aega.

Kui palju maksab auto kliimaseadme hooldus?

Auto kliimaseadme hoolduse hind võib erineda sõltuvalt mitmest tegurist. Kõigepealt on oluline, kuidas te otsustate seda protseduuri teha lasta. Kui lähete volitatud autoteenindusse, võite oodata kõrgemaid kulusid, eriti suuremates linnades.

Kui valite vähem maineka teeninduse, võib kliimaseadme uuendamise hind olla madalam, kuid sellega kaasneb tavaliselt ka kasutatava külmutusaine madalam kvaliteet. Kliimaseadme täitmine võib olla ebastabiilne või ebaefektiivne, mis toob kaasa lisakulusid või vajaduse korrata kliimaja täitmist lühikeste ajavahemike järel.

Kui teile ei ole oluline mitte ainult madal hind, vaid ka külmutusaine kvaliteet, on parim lahendus kliimaseadme täitmine ise. Sellisel juhul peate kulutama raha vaid sobiva auto kliimaseadme korduvtäitmise komplekti ostmiseks. Selliste komplektide hinnad varieeruvad sõltuvalt külmutusaine tüübist.

Kuidas ma saan ise oma auto kliimaseadet täita?

Selleks, et oma kliimaseadet ise täita, on teil vaja vaid kliimaseadme täitmisgaasi ja manomeetriga voolikut. Iga sellise tootega on kaasas diagnostiline skeem ja samm-sammult juhised, mis juhatavad teid protsessi läbi. Alternatiivina võite valida valmis kliimaseadme täitekomplekti, mis sisaldab kõike vajalikku. Komplektid võivad erineda sõltuvalt autost ja kliimaseadmes kasutatava külmutusaine tüübist.

Kui olete oma paketi kätte saanud, peate vaid järgima paari lihtsat sammu, et nautida töötavat kliimaseadet:

  1. Raputage ettevalmistuspurk ja ühendage see laadimisvoolikuga. Seejärel lülitage auto mootor ja kliimaseade sisse siseringi režiimis maksimaalse võimsuse ja madalaima temperatuuriga.
  2. Ühendage voolik koos rõhumõõturiga madalrõhuklapiga, asetades purgi ventiiliga alla. Mõnede mudelite ja aastakäikude puhul ühendage voolik kõrgsurveventiiliga, kasutades HP-lt LP-adapterit.
  3. Alustage süsteemi rõhu mõõtmist (vt üksikasjalikku kirjeldust manomeetri kohta):
    • valge värv – süsteemi rõhk liiga madal (alla: 25 psi),
    • roheline värv – õige kliimaseadme süsteemirõhk (vahemikus 25 kuni 55 psi),
    • punane värv – näitab liiga kõrget süsteemirõhku (üle: 55 psi).
  4. Avage nõelaventiil liinis koos manomeetriga ja alustage laadimist.
  5. Lõpetage laadimine, kui manomeeter näitab vahemikus 25 kuni 55 psi (vahemik, mis on manomeetril rohelise värviga näidatud).
  6. Jätke auto veel 20 minutiks punktis 1 kirjeldatud režiimile.
  7. 2 nädalat pärast punktis 1 kirjeldatud toiminguid on soovitatav mõõta uuesti rõhku, nagu on kirjeldatud punktis 3.

Kui kaua võtab minu auto kliimaseadme hooldus aega? Kogu protsess ei tohiks võtta kauem kui 10 minutit. Kui soovite enne kliimaseadme uuesti täitmist väiksematest lekkedest vabaneda, tuleks kõigepealt kanda peale LeakStop’i hermeetikut.

Milliseid tooteid ja tööriistu on vaja kliimaseadme täiendamiseks?

Oma auto kliimaseadme täitmine on lihtne ja kiire ülesanne, kui teil on olemas õiged tooted ja tööriistad. Selleks, et kliimaseadet edukalt täita ja nautida sõidu ajal mugavat temperatuuri, on vaja järgmist:

Täitmisgaas – see on külmaainevahetus, mis võimaldab teil oma kliimaseadme ohutult, kiiresti ja lihtsalt täita. Õige gaas on teie kliimaseadme täitmiseks hädavajalik. Kõige sagedamini kasutatav külmaaine on R134a. Saadaval on järgmised tüübid: R12 (mõnedele aastatel 1994-2016 toodetud automudelitele) ja R1234yf (alates 2016. aastast toodetud autodele). Enne ostu sooritamist kontrollige, millist gaasitüüpi soovitatakse teie sõiduki jaoks kasutada.

Manomeetrivoolik – on asendamatu abivahend kliimaseadme rõhu jälgimiseks. Selle abil saate kontrollida, et külmutusaine tase on piisav ja et ei ole rõhuprobleeme. Rõhumõõtur aitab teil jälgida ka kliimaseadme täitmist. See on tavaliselt korduvkasutatav, seega saate seda pärast ostmist ka tulevikus kasutada.

Paar kaitsekindaid – kliimaseadmega töötades on oluline hoolitseda oma isikliku ohutuse eest. Kaitsekinnaste kandmine kaitseb võimalike jahutusvedeliku lekete eest, mis võivad olla nahale ebameeldivad.

Infoleht kasutamise kohta – samm-sammuline juhend juhendab teid protsessi käigus. Enne toote kasutamist on alati hea mõte tutvuda oma konkreetse sõidukimudeli isekliimimise juhistega. Need juhised sisaldavad konkreetseid näpunäiteid, mis aitavad teil õigesti toimida ja mitte midagi unustada.

Kõiki neid tooteid ja vahendeid saate osta internetist, tellides valmis komplekti. Kui teil on osa neist juba olemas ja teil on vaja ainult konditsioneerimisseadmete täitmisel kasutatavat gaasi, võite tellida selle eraldi tootena.

Milliseid remonditöid saate veel ise teha?

Teie auto kliimaseade on hindamatu väärtusega, eriti kuumadel päevadel. Kliimaseadme täitmine õige külmutusainega on vaid üks asi, mida peate tegema, et nautida meeldivat jahedust. Kui teie kliimaseade vajab ka muid remonditöid, näiteks tihendamist või kuivatamist – ka neid saate ise teha.

Kliimaseadme tihendamine

Lekk võib põhjustada külmutusaine kadu, mis omakorda võib põhjustada süsteemi jõudluse langust. Väiksemate lekete puhul kasutage auto kliimaseadme kummist osade tihendajat. LeakStop-tihendusmaterjal võimaldab teil usaldusväärselt täita väiksemaid lekkeid kliimaseadme kummist osades. See on ideaalne alternatiiv pikaajalisele ja kulukale hooldusremondile. Tihendusmaterjali kasutamine enne kliimaseadme täitmist aitab vältida külmutusaine väljapääsu süsteemist.

Kui lekked on tekkinud süsteemi metallosades, siis tuleks kasutada metallosade tihendajat. ProSeal on toode, mis loob kõva tihendi metallosadele, Schraderi ventiilidele, o-rõngastele, tihenditele, kliimaseadme kondensaatoritele, aurustitele, voolikukomplektidele ja jootekohtadele. See võimaldab teil tõhusalt kõrvaldada lekked ja taastada teie kliimaseadme täieliku jõudluse.

Kliimaseadme tühjendamine

Kliimasüsteemis olev niiskus võib avaldada negatiivset mõju selle jõudlusele ja tõhususele. See põhjustab söövitavate hapete teket, mis võivad süsteemi komponente kahjustada. Nende hapete neutraliseerimiseks ja kliimaseadme jõudluse parandamiseks saate kasutada ProDry kliimaseadme õhukuivatajat.

See toode toimib niiskuse absorbeerimise ja selle muundamise teel sünteetiliseks õliks. See õli tagab parema määrimise kliimaseadme sees, mis viib jahutussüsteemi parema jõudluse ja toimimise. Parimate tulemuste saavutamiseks on soovitatav kasutada ProDry’t enne ProSeal’i kasutamist. See eemaldab kõigepealt niiskuse süsteemist, takistades korrosiooni, ja seejärel tihendab süsteemi tõhusalt, välistades edasiste lekete tekkimise võimaluse.

Kliimaseadme õli täiendamine

Õlil on oluline roll kliimaseadme optimaalse toimimise säilitamisel, kuna see tagab kompressorile vajaliku määrimise. Kui süsteemis esineb lekkeid või kahjustusi, võib osa õlist välja lekkida, mis viib õli koguse vähenemiseni. See võib kahjustada kompressorit või vähendada selle tõhusust. Seetõttu tasub kasutada auto kliimaseadme jaoks Oil – õli, et tagada piisav määrimine ja kaitsta kompressorit liigse kulumise eest.

KKK

  • Miks tuleb kliimaseadet täiendada?
    • Autokonditsioneer säilitab sõidukis mugavat temperatuuri ja õhuniiskust. Selle töö põhineb jahutustsüklil ja külmutusaine on selle tsükli põhikomponent. Erinevatel põhjustel, näiteks väiksemate lekete või looduslike lekete tõttu võib külmutusaine tase väheneda, mis nõuab selle täiendamist.
  • Millal tuleks kliimaseadet täita?
    • Külmutusaine kulumise kiirus sõltub mitmest elemendist, näiteks auto vanusest, kasutamise sagedusest ja kliimaseadme intensiivsest kasutamisest. Hea mõte on regulaarselt kontrollida külmutusvedeliku taset ja seda täiendada, kui see on alla soovitatud taseme.
  • Kas kliimaseadet tasub hooldada?
    • Kliimaseadme hooldus on kallis ja aeganõudev. Kliimaseadme täitmine ise on lihtne, odavam ja säästlikum. Saate säästa aega ja raha ning teil on ka paindlikkus, millal ja millal seda teha.
  • Kui palju maksab auto kliimaseadme täitmine?
    • Auto kliimaseadme täitmise maksumus võib varieeruda sõltuvalt sellest, millise meetodi te protsessi teostamiseks valite. Täitmine teeninduskeskuses võib olla kallim, samas kui ise täitmine nõuab vaid õigete toodete ja tööriistade ostmist.
  • Kuidas täita auto kliimaseadet ise?
    • Kui soovite kliimaseadet ise täita, vajate selliseid tooteid nagu täitmisgaas, manomeetriga voolik ja kaitsekindad. Täitmine on lihtne ja seda saab teha, järgides ostetud toodetega kaasasolevaid juhiseid.
  • Milliseid muid remonditöid saab ise teha?
    • Lisaks kliimaseadme täitmisele on ka muid remonditöid, mida saate ise teha. Kandke süsteemis olevate lekete kõrvaldamiseks kummist osade tihendusmaterjal. Lisaks aitab niiskuse eemaldamisele kaasa kliimaseadme õhukuivati ning kliimaseadme õli tagab kompressori piisava määrimise.

Kliimaseadme ise tankimine on lihtne ja kuluefektiivne viis, kuidas reisil olles mugavaks jääda. Tasub õppida põhitõdesid selle kohta, kuidas kliimaseade töötab, kui tihti on vaja seda täita, kui palju see maksab ja kuidas oma auto kliimaseadet ise täita. Ärge unustage kasutada õigeid tooteid ja vahendeid, et teie kliimaseade töötaks kogu suve.